Kombinasjons-immunterapi ved NSCLC, ikke plateepitelkarsinom

Beslutningsforum har i dag 29.4.19 gjort vedtak om at kombinasjonsbehandling med kjemoterapi (karboplatin+pemetreksed) sammen med immunterapi (pembrolizumab) nå kan innføres som førstelinjebehandling for pasienter med ikke-småcellet karsinom i lunge, ikke plateepitelkarsinom, uavhengig av PD-L1-uttrykk (inkludert 0% PD-L1).

Handlingsprogrammet er oppdatert i henhold til denne endringen, og vil også bli publisert på Helsedirektoratets sider etterhvert.

Dette er svært gledelige nyheter for pasientene, siden denne behandlingen gir overlegne resultater sammenlignet med dagens standardbehandling utfra studien til Gandhi et al (N Engl J Med. 2018 May 31;378(22):2078-2092.). En stor gruppe som hittil ikke har fått tilbud om immunterapi, får gjennom dette vedtaket denne behandlingen.

Dette gjelder altså ikke plateepitelkarsinom – der er status foreløpig uendret, og immunterapi i førstlinje er kun aktuelt for plateepitelkarsinom-pasienter med PD-L1 >50%.

Det er videre ikke opplagt at kjemo pluss immunterapi-kombinasjonsbehandling er bedre enn immunterapi alene hos NSCLC-pasienter med høyt PD-L1-uttrykk (dette er kommentert i handlingsprogrammet). Spesielt kan dette være diskutabelt hos pasienter med nær 100% PD-L1-uttrykk, og det er derfor fra nå ønskelig at patologene oppgir PD-L1-uttrykk med en ny inndeling: <1%, 1-49%, 50-74%, 75-100%.

Så skal altså behandlingen gis med først 4 kurer pembrolizumab+karboplatin+pemetreksed etterfulgt av inntil 31 kurer pembrolizumab+pemetreksed. En del pasienter vil nok ikke tolerere slik langvarig kjemoterapi, og da kan pembrolizumab tlbys som monoterapi. Dette behandlingsløpet vil opplagt også kunne gi kapasitetsutfordringer i kreftpoliklinikker, og trolig bør ledelsen ved de ulike enheter informeres ganske raskt om denne endringen. Pembrolizumab i monoterapi kan gis hver 6. uke (400 mg fast dose, i 100 ml NaCl over 30 minutter).