Nasjonalt lungekreftmøte i Tromsø 26. april 2024

Nasjonalt lungekreftmøte i Tromsø 26.april 2024

I år er det Tromsø sin tur å være vertskap for Norsk lungekreftgruppe (NLCG) sitt årlige vårmøte. 

Vi inviterer til tverrfaglig nasjonalt lungekreftmøte på Clarion Hotel The Edge i Tromsø sentrum fredag den 26.april kl. 1030-1530.

Programmet finner du her: http://nlcg.no/wp-content/uploads/Program-NLCG-varmote-i-Tromso-26.04.24.docx.pdf

Vi ser fram til faglig oppdatering og gode diskusjoner omkring utredning og behandling av lungekreft, og får bl.a. høre om oppdateringer i Handlingsprogrammet og erfaringer fra det danske lungekreftmiljøet.

Påmelding (frist fredag 05.04.24)

Det er ingen påmeldingsavgift. Reise og evt. overnatting må den enkeltes arbeidsgiver bekoste.

Gratis lunch serveres på hotellet, angi evt. allergier eller kostrestriksjoner i påmeldingen.

Det vil også bli mulig å delta digitalt på møtet. Også da ønsker vi at du melder deg på, slik at vi får god oversikt.

Link til påmelding: https://forms.gle/DqE6ZJfKEeRAJiwN9. Obs: hvis sykehusnett blokkerer nettstedet er det lurt å videresende til privat mail.

Link for digital møtedeltakelse sendes ut i forkant av møtet (Teams).

Vi håper mange har mulighet til å komme!  

Spre gjerne informasjonen til andre med interesse for lungekreft.

Ved praktiske spørsmål om møtet, ta kontakt med Erna-Elise Paulsen (erna-elise.paulsen@unn.no)

Neoadjuvant behandling med kjemoimmunterapi før kirurgi, innført fra i dag!

Beslutningsforum besluttet i dag å innføre neoadjuvant kombinasjonsbehandling med Nivolumab og platinumbasert kjemoterapi til neoadjuvant behandling av pasienter med operabel ikke-småcellet lungekreft med høy risiko for tilbakefall, med PD-L1 ekspresjon ≥ 1%.

-Dette gjelder for pasienter som er primært operable med tumor > 4 cm (uavhengig N situasjon), eller pasienter med patologisk N1 eller N2 lymfeknuter (tilsvarende stadium II og III i TNM8).

– Tumor skal ha PD-L1 ekspresjon ≥ 1% og ikke ha påvist EGFR mutasjon eller ALK translokasjon

– Anbefalt 3 kurer neoadjuvant. Adenocarcinom: Cisplatin/Pemetrexed/Nivolumab (evt karboplatin AUC 5). Plateepitelcarcinom: Cisplatin/Gemcitabin (dag 1 + 8)/Nivolumab (evt karboplatin AUC 5). Alternativ uavhengig histologi: Karboplatin/paklitaksel/Nivolumab.

Adjuvant immunterapi med Atezolizumab etter kirurgi

I dag ble det besluttet at Atezolizumab (Tecentriq) blir innføres som adjuvant behandling etter fullstendig reseksjon og platinabasert kjemoterapi til voksne pasienter med ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) med høy risiko for tilbakefall der tumor har PD-L1- ekspresjon i ≥ 50 % av tumorcellene (TC) og som ikke har påvist EGFR-mutasjon eller ALK-translokasjon. Behandlingstid i 1 år. Revidert handlingsprogram er lagt ut på hjemmesiden.

Dette gjelder fra i dag.

BRAF/MEK-hemmer og RET-hemmer godkjent av beslutningsforum

I går ble det besluttet av vi kan ta i bruk Dabrafenib (Tafinlar) og trametinib (Mekinist) i kombinasjon til pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft med
BRAF V600-mutasjon. Kan taes i bruk fra beslutningstidspunktet.

Pralsetinib (Garveto) ble også godkjent til pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft med RET-translokasjon som ikke har fått behandling med annen RET-hemmer tidligere. Pralsetinib kan taes i bruk fra 01.07.23.

Begge er godkjent uavhengig av linje. Oppdatert handlingsprogram kommer snart til en PC nær deg.

Årets rapport fra Kreftregisterets kvalitetsregister for lungekreft er publisert

Årets rapport inneholder mer data enn tidligere, spesielt om småcellet lungekreft, og gir en viktig og god oversikt for alle som jobber med lungekreft. Rapporten kan lastes ned fra Kreftregisterets hjemmeside. Minner om at Kreftregisteret er takknemlig for forslag til ytterligere data som kan være av interesse å ta med fremtidige rapporter. Forslag kan mailes til lars.fjellbirkeland@medisin.uio.no.

Endret førstevalg ved høyt PD-L1-uttrykk

Fra 1. januar endres førstevalg-medikamentet  (gitt som monoterapi) ved NSCLC med PD-L1-uttrykk ≥ 50% fra pembrolizumab til cemiplimab. Cemiplimab er som pembrolizumab en PD-1-hemmer, og anses å ha tilsvarende effekt og bivirkningsprofil. Stoffet gis med flat dose 350 mg hver 3. uke, og det er kke mulig å gi dobbel dose og dobbelt intervall, slik man kan med pembrolizumab. Ved PD-L1-uttrykk under 50 % velges fortsatt pembrolizumab, uansett om det gis som monoterapi eller i kombinasjon med kjemoterapi. Det samme gjelder om man velger kombinasjonsbehandling ved PD-L1 ≥ 50%, da gis pembrolizumab sammen med kjemoterapi.
Verdt å merke seg at cemiplimab nå også innføres som standardmedikament for pasienter som skal inkluderes i LungVac-studien (immunterapi +/ UV1-vaksine v/PD-L1 ≥ 50%).

Osimertinib innført som adjuvant behandling

Beslutningsforum har i dag vedtatt at osimertinib (Tagrisso) innføres som adjuvant behandling etter operasjon av EGFR-mutert lungekreft. Dette gjelder kun mutasjoner i ekson 19 og L858R, og i stadium Ib-IIIa. Standard adjuvant kjemoterapi bør tilbys som vanlig, og osimertinib startes deretter, og kan gis i inntil 3 år. Pasienter som ble operert for en tid tilbake og som nå står på, eller nylig har avsluttet adjuvant kjemoterapi vil det nok også være naturlig å vurdere for dette. Osimertinib kan være aktuelt også for pasienter som vurderes som for gamle for adjuvant kjemoterapi.
Artikkelen av Wu et al i NEJM 2020 viser rasjonalet for innføringen. Det er foreløpig ikke kommet tydelige data som viser overlevelsesgevinst, men residivfrekvensen var betydelig lavere i observasjonsperioden.
Fullstendig tekst fra dagens møteprotokoll:
Sak 101-2022 ID2020_106 Osimertinib (Tagrisso) som monoterapi til adjuvant behandling etter fullstendig tumorreseksjon hos voksne med stadium IB-IIIA ikkesmåcellet lungekreft (NSCLC) der tumor har epidermal vekstfaktor-reseptor (EGFR) ekson 19-delesjoner eller ekson 21 (L858R) substitusjonsmutasjoner
Beslutning:
Beslutningen som er fattet av Beslutningsforum for nye metoder er resultat av en lang prosess og en grundig vurdering av de menneskelige konsekvenser som følger både av beslutning om innføring så vel som beslutning om ikke å innføre en metode for utredning, behandling og/eller prosedyre/organisering. Dersom det tilkommer nye opplysninger (herunder om pasientsikkerhet, kostnadseffektivitet, pris, biotilsvarende medikamenter/generika, overlevelsestall m. m) som endrer resultatet vesentlig, vil beslutningen kunne vurderes på nytt.
1. Osimertinib (Tagrisso) som monoterapi innføres til adjuvant behandling etter fullstendig tumorreseksjon hos voksne med stadium IB-IIIA ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) der tumor har epidermal vekstfaktor-reseptor (EGFR) ekson 19-delesjoner eller ekson 21 (L858R) substitusjonsmutasjoner.
2. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.
3. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
Dette vil bli tatt inn i Handlingsprogrammet innen kort tid.

 

Nordisk lungekreftsymposium, Bergen, august 2022

We are thrilled to invite you to the 14th Nordic Lung Cancer Symposium which is taking place in Bergen, Norway, August 25th – August 28th!
Check out our program here:   https://www.nlcs.no/program/
We are looking forward to welcome invited speakers, delegates, and participants with abstracts https://www.nlcs.no/abstract/ (abstract deadline: May 1st) to join us. Registration is open here  https://www.nlcs.no/registration/.
For more informatio, see our web page: https://www.nlcs.no/

Handlingsprogrammet er nå revidert

Handlingsprogrammet er nå oppdatert. Entrektinib som førstelinjebehandling ved ROS1-positiv lungekreft er omtalt, etter at behandlingsmuligheten nå har positivt vedtak i Beslutningsforum – med innføringsdato 15. januar 2022. Entrektinib som behandlingsalternativ for NTRK-positiv lungekreft uten andre tilfredsstillende behandlingsalternativer er også omtalt, etter at behandlingsmuligheten nå har positivt vedtak i Beslutningsforum – med innføringsdato 15. januar 2022.

Entrektinib for ROS1 og NTRK

I Beslutningsforums møte 13.12.21 ble den kombinerte ROS1- og NTRK-hemmeren entrektinib beslutttet innført til behandling av 1) lokalavansert eller metastatisk ROS1- positiv ikke-småcellet lungekreft som ikke tidligere er behandlet med ROS1-hemmere, og til 2) voksne og pediatriske pasienter fra 12 års alder som har solide tumorer som uttrykker nevrotrofisk tyrosinreseptor kinase (NTRK)-genfusjon, og som har en lokalavansert eller metastatisk sykdom, eller der kirurgisk reseksjon forventes å kunne resultere i alvorlig morbiditet, og som ikke har mottatt tidligere behandling med NTRK-hemmer som ikke har noen tilfredsstillende behandlingsalternativer. For begge indikasjoner gjelder innføringen fra 15. januar 2022. Handlingsprogrammet vil bli oppdatert snarlig.

Handlingsprogrammet er revidert

Handlingsprogrammet er nå oppdatert, bl.a med det nye behandlingstilbudet med immun-kjemoterapi i første linje for pasienter med småcellet lungkreft utbredt sykdom, etter vedtak i Beslutningsforum 27/9. Kort fortalt gis atezolizumab sammen med karboplatin/etoposid første fire kurer, deretter atezolizumab alene inntil progresjon eller uønskede bivirkninger.

Andre endringer:
Kapitlet om preoperativ lungefunksjonsvurdering, samt patologi-kapitlet er gjennomgått og oppdatert.
Noen presiseringer angående kontrollopplegg (bl.a. at binyrer bør inkluderes i CT-opptak) er utført. Nye studier vedrørende adjuvant behandling er omtalt, men disse behandlingene er ennå ikke implementert.
Videre er det gjort noen semantiske endringer og oppklaringer i dokumentet, inkludert oppdatert epidemiologidata, og enkelte foreldede referanser er enten fjernet eller oppdatert.

Ny versjon av Handlingsprogrammet

Handlingsprogrammet for lungekreft, mesoteliom og thymom er nå revidert. Følgende endringer er gjort:

Brigatinib (Alunbrig) som førstlinjebehandling for ALK-positiv lungekreft er omtalt, etter at behandlingsmuligheten nå har positivt vedtak i Beslutningsforum. Prisforhandlinger vi avklare om dette skal foretrekkes over alektinib, med potensiell innføringsdato 1. juli 2021 (avsnitt 8.4.2).

Osimertinib (Tagrisso) som førstlinjebehandling, eller ved påvist T790M i andrelinje, for EGFR-positiv lungekreft er omtalt, etter at behandlingsmuligheten nå har positivt vedtak i Beslutningsforum (avsnitt 8.4.2).

Nye resultater med økt stråledose ved småcellet lungekreft, begrenset sykdom, gjør at standardbehandling for denne sykdomskategorien nå er endret fra 1,5 Gy x 2 x 15 til 1,5 Gy x 2 x 20. Det gis altså fire uker stråleterapi i stedet for tre, med start ved andre cellegiftkur (avsnitt 9.3.2).

Videre er det gjort noen semantiske endringer og oppklaringer i dokumentet, spesielt innen postoperativ strålebehandling NSCLC, samt mesoteliom og thymom. Terminologien for småcellet lungekreft er endret til det som er mest brukt internasjonalt, hhv LS-SCLC og ES-SCLC for begrenset og utbredt sykdom respektivt.

Handlingsprogrammet er også publisert på Helsedirektoratets sider.

Ny versjon av Handlingsprogrammet

Etter innføring av lorlatinib som andrelinjebehandling ved ALK-positiv sykdom, er Handlingsprogrammet blitt revidert. Følgende endringer er gjort:

Lorlatinib (Lorviqua) som andrelinjebehandling for ALK-positiv lungekreft er omtalt, etter at behandlingsmuligheten nå har positivt vedtak i Beslutningsforum – med innføringsdato 15. januar 2021 (avsnitt 8.4.2). Nye resultater ved adjuvant kjemoterapi med inklusjon av cisplatin/pemetreksed som et alternativ til cisplatin/vinorelbin ved ikke-plateepitelkarsinom er også omtalt (avsnitt 7.3.1). Videre er teksten ved hjernemetastaser justert ved at systemisk behandling kan forsøkes i stedet for helhjernebestråling (avsnitt 8.1.2). Endelig er moderne behandlingsprinispper ved dyp venetrombose/lungeemboli beskrevet, idet DOAK er omtalt som behandling i stedet for lavmolekylært heparin (avsnitt 11.5).

Handlingsprogrammet er nå også publisert på Helsedirektoratets sider.

Immunterapi også for plateepitelkarsinom med PD-L1<50%

Beslutningsforum vedtok 26.10.20 at pembrolizumab (Keytruda) i kombinasjon med karboplatin og enten paklitaksel eller nab-paklitaksel kan innføres ved førstelinjebehandling av metastatisk plateepitel ikke-småcellet lungekreft for pasienter med PD-L1-uttrykk < 50%.

Dette gjør at alle pasienter med metastatisk ikke-mutert ikke-småcellet lungekreft nå kan få immunterapi i førstelinje, enten som monoterapi (PD-L ≥ 50%), eller i kombinasjon med cellegift.

Handlingsprogrammet er nå oppdatert og denne siste endringen er omtalt.

Ny neste-linjes behandling for ALK-/EGFR-muterte

Beslutningsforum besluttet 21. sept. 2020 at kombinasjonsbehandling med atezolizumab/bevacizumab/paklitaksel/karboplatin kan innføres for pasienter med EGFR- eller ALK-positiv NSCLC som har progrediert etter behandling med EGFR- eller ALK-hemmer. Denne behandlingen skal ikke gis som førstelinjes behandling til pasienter med slike genforandringer, men kun etter progresjon på målrettet behandling. Handlingsprogrammet er nå oppdatert og er også publisert på HDir sine sider.

Atezolizumab godkjent i 2. linje for PD-L1 negativt plateepitelkarsinom

Beslutningsforum vedtok 30.3.20 at PD-L1-hemmeren atezolizumab kan innføres i 2. linje for PD-L1 negativt plateepitelkarsinom. Pga anbudsreglement vil dette formelt gjelde først fra 1. april 2021. Men under den pågående covid-19-pandemien kan atezolizumab likevel vurderes for denne indikasjonen, gitt at godkjent dosering er enten 840 mg hver 2. uke, 1200 mg hver 3. uke eller 1680 mg hver 4. uke.  Når situasjonen normaliseres skal nivolumab foretrekkes, her er godkjent dosering 240 mg hver 2. uke. Handlingsprogrammet er oppdatert.

COVID-19 og lungekreft

Norsk lungekreftgruppes styre har diskutert de spesielle risikoforhold som gjelder for pasienter med lungekreft i en situasjon med økende COVID-19 i samfunnet.

Følgende allmenne råd kan anføres:

  • Sentrale og lokale føringer skal selvsagt følges
  • Minimering av smitterisiko inkluderer færrest mulig pårørende, f.eks. kun ved behov for ledsager, på venterom, under konsultasjoner og i behandlingssituasjoner. Ukeblader etc på venterom bør fjernes.
  • Telefonkonsultasjoner kan med fordel benyttes og f.eks. halvtårs- og årskontroller kan vurderes utsatt.
  • Vurder lengst mulig intervall ved immunterapi: 6-ukers ved pembrolizumab (400 mg), 4-ukers ved atezolizumab (1680 mg).
  • Ved småcellet lungekreft, begrenset sykdom anbefales i utgangspunktet intravenøs administrasjon av etoposid (100 mg/kvm d1-3) pga stor variasjon i biotilgjengelighet ved peroralt inntak. Men i en situasjon med ønske om færrest mulig sykehusoppmøter kan peroral etoposid (200 mg/kvm d2-4) være et alternativ. Etoposid bør gis intravenøst dag 1 (100 mg/kvm) når pasient likevel må komme for cisplatin.
  • Bruk av kjemoterapi med palliativ intensjon gir risiko for innleggelseskrevende nøytropen feber og det kan bli behov for å veie forventet nytte av dette opp mot kapasiteten på sykehuset. Spesielt vil dette gjelde 2./3.-linjes kjemoterapi.
  • Man bør overveie nytten av adjuvant kjemoterapi, spesielt ved usikker indikasjon, høy alder og komorbiditet, og også ha lav terskel for å avslutte før 4. kur ved toksisitet.
  • Palliativ stråleterapi bør gis med færrest mulig fraksjoner.
  • Pneumokokkvaksine er per mai 2020 tilgjengelig igjen, og lungekreftpasienter bør tilbys slik vaksinering via fastlege.
  • Disse rådene kan bli endret ettersom epidemien utvikler seg. Styret imøteser forslag til felles holdning rundt den krevende situasjonen som forventes, ta kontakt med et styremedlem, eller styrets leder.
  • Se også europeiske retningslinjer, publisert i ESMO Open 3. april, som i stor grad samsvarer med disse norske forslagene.
  • Norsk lungekreftgruppe er også solid representert i disse musiske smittevernrådene, innspilt på Haukeland universitetssjukehus

Innføring av dakomitinib, og endret indikasjon for nivolumab

Beslutningsforum vedtok 18.11.19 følgende endringer for lungekreftmedikamenter:

  • Dakomitinib (Vizimpro) kan innføres til førstelinjebehandling av lokalavansert eller metastatisk EGFR-mutasjonspositiv ikke-småcellet lungekreft.
  • Nivolumab (Opdivo) kan innføres til behandling av voksne pasienter med ikke–småcellet lungekreft av typen plateepitelkarsinom som ikke uttrykker PD-L1 og som tidligere har mottatt kjemoterapi.

Handlingsprogrammet er nå revidert og bruken av disse nye medikamentene er omtalt.

Dakomitinib-innføringen gjelder fra 1. januar 2020, og fra samme dato er dette preparatet førstevalg for EGFR-mutert lungekreft. Se detaljer i Handlingsprogrammet.

Beslutningen vedrørerende nivolumab betyr altså at lungekreftpasienter med PD-L1-negativt plateepitelkarsinom fra nå også kan tilbys immunterapi, i andre linje.

Legemiddelmangel, pemetreksed

Det rapporteres i høst om mangel på cellegiften pemetreksed (“Alimta”), som nå produseres og leveres av Fresenius Kabi. Pga for lave prognoser på forbruk er det importert for lite av dette medikamentet, men det skal de siste ukene ha kommet noen få utenlandske pakninger. Iflg Fresenius Kabi står det nå (4.11.19) 2.200 pakninger på norsk lager og venter på klargjøring, og disse pakningene skal sendes til apotekene i uke 46 – dette burde dekke behovet de nærmeste ukene. På lengre sikt mener man at leveransene skal være tilfredsstillende, siden forbruks-prognosene nå er betydelig oppjusterte.
Det er lite alternativer til pemetreksed-Fresenius. Et alternativ kunne være paklitaksel+karboplatin+pembrolizumab-kombinasjonen som er brukt for plateepitelkarsinom (det er ikke data på f.eks. vinorelbin sammen med immunterapi), men dersom pemetreksed kommer i hyllene igjen allerede fra uke 46 kan man trolig vurdere å avvente, evt gi pembrolizumab i monoterapi.

Nye Beslutningsforum-innførte lungekreftmedikamenter

Beslutningsforum vedtok 21.10.19 at to nye lungekreftmedikamenter kan innføres:

  • Brigatinib (Alunbrig) kan innføres til behandling av voksne pasienter med anaplastisk lymfomkinase (ALK) positiv avansert ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) tidligere behandlet med krizotinib.
  • Durvalumab (Imfinzi) kan innføres til behandling av lokalavansert, inoperabel ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) hos voksne hvor tumor uttrykker PD-L1 ≥ 1 % av tumorcellene og med sykdom som ikke har progrediert etter platinabasert kjemoradiasjon.

Handlingsprogrammet er nå revidert og bruken av disse nye medikamentene er omtalt.

Onkologisk forum 2019

Årets Onkologisk forum går av stabelen 20.-22. november, i Tromsø. Tradisjonen tro avholder Norsk lungekreftgruppe et “Medlemsmøte” onsdag 20.11 fra kl 16, og står som arrangør av en parallellsesjon torsdag 15.11. Se program. Medlemsmøtet 20.11 er åpent og gratis for alle lungekreftinteresserte leger, mens deltagelse på resten av Onkologisk forum betinger påmelding via onkologiskforum.org.

I år skal det velges nytt styre. Valgkomiteens utarbeider forslag, nærmere informasjon kommer.

Nasjonalt tverrfaglig lungekreftmøte

Norsk lungekreftgruppe arrangerte et tverrfaglig nasjonalt lungekreftmøte på Radiumhospitalet den 4. mai 2018 i Auditoriet, Forskningsbygget, Radiumhospitalet.

Møtet arrangeres for leger, sykepleiere, stråleterapeuter og andre “helsearbeidere” med interesse for lungekreftfeltet, og som tidligere år var møtet ikke åpent for representanter for farmasøytisk industri.

Her er pdf-versjoner av foredragene:

Velkommen, nytt fra NLCG Odd Terje Brustugun, Drammen sykehus
Immunterapi ved småcellet lungekreft Bjørn Henning Grønberg, St Olavs hospital
Sarkopeni-studien, de viktigste resultater Bjørn Henning Grønberg, St Olavs hospital
Er luftforurensing en relevant årsak til lungekreft? Jørn A. Holme, forskningssjef, Avd for luft og støy, Folkehelseinstituttet
Aktuelle kliniske studier Mette Sprauten, Radiumhospitalet/studiesykepleiere
App som supplement i oppfølgning ved lungekreft? Erfaringer fra gyn-kreft Ingvild Vistad, Sørlandet Sykehus Kristiansand
Emosjonell utmattelse – hvordan kan det forebygges? Tron Svagård, leder ved Villa Sana, Modum Bad
Strålebehandling av st III, ca pulm, Rene van Helvoirt, Sørlandet Sykehus Kristiansand
Kvalitetsregisteret for lungekreft, hvordan kan vi øke innmeldingen? Lars Fjellbirkeland, OUS-Rikshospitalet

Crizotinib

I Beslutningsforum-møte 23.04.18 ble crizotinib vedtatt innført ved ROS1-positiv lungekreft, og det ble presisert at preparatet kan benyttes hos ALK-positive pasienter hvor man har startet opp med kjemoterapi i påvente av ALK-svar. Oppdatert Handlingsprogram er lagt ut (11.05.18).

Nasjonalt tverrfaglig lungekreftmøte 4. mai 2018

Norsk lungekreftgruppe skal også i 2018 arrangere et nasjonalt tverrfaglig møte om lungekreft, 4. mai i Auditoriet, Forskningsbygget, Radiumhospitalet.

Møtet arrangeres for leger, sykepleiere, stråleterapeuter og andre “helsearbeidere” med interesse for lungekreftfeltet, men som tidligere år er møtet ikke åpent for representanter for farmasøytisk industri.

Det er ingen påmeldingsavgift, og gratis lunsj. Reise må den enkeltes arbeidsgiver bekoste.

Program

Påmelding via denne linken (åpne evt nettsiden på en privat pc eller smartphone om linken er sperret på sykehusnettet)

Atezolizumab

I dagens Beslutningsforum-møte ble atezolizumab vedtatt innført som behandling ved tidligere kjemo-behandlet, PD-L1-positiv NSCLC. Pga pris er dette nå det foretrukne preparat. Etter LIS-anbudsprosessen er gefitinib det foretrukne preparat ved EGFR-positivitet (se oppdatert handlingsprogram).

Nyheter 2011-2017

  • Norsk lungekreftgruppe skal også i 2018 arrangere et tverrfaglig nasjonalt lungekreftmøte på Radiumhospitalet, den 4. mai 2018. Påmelding her. Kom gjerne med innspill til program! (27.11.17)
  • 12-13. januar avholdes et nordisk “Best of WCLC 2017”-møte i København, hvor høydepunktene fra lungekreft-verdenskongressen i Yokohama i høst blir presentert. Se her for info, program, og påmeldingsinformasjon! (27.11.17) AVLYST
  • Programmet for lungekreft under årets Onkologisk forum er nå klart (29.9.17)
  • Handlingsprogrammet for lungekreft, mesoteliom og thymom har nå gjennomgått en begrenset revisjon, og er lagt ut her (11.7.17)
  • ETOP (sammenslutning av europeiske lungekreftgrupper som NLCG) avholder sitt årlige fagmøte (se program her) 10.-11. november i Zürich, og det holdes en “workshop” for unge forskere innen lungekreftfeltet i Amsterdam 5.-7. oktober. Begge arrangementene er meget gode, og det oppfordres til deltagelse! NLCG er medlem i ETOP, og møtene er derfor gratis for den som melder seg via NLCG før 8. august (workshop) eller 9. sept (fagmøtet). NLCG kan dekke reise for 1-2 deltagere til begge møter om arbeidsgiver ikke har mulighet til å bekoste reisen (14.6.17).
  • Immunterapi kan nå gis i førstelinje, til tidligere ubehandlede pasienter med ikke-småcellet lungekreft som har >50% PD-L1-ekspresjon på tumorcellene, og som ikke har EGFR- eller ALK-mutasjon (22.5.17)
  • Årets tverrfaglige nasjonale lungekreftmøte gikk av stabelen på Campus Radiumhospitalet fredag 5. mai. Noen av foredragene er nå lagt ut (6.5.17)
  • Immunterapi-presisering fra Beslutningsforum: formuleringen “kun i andrelinje” er nå erstattet med “etter førstelinjesbehandling”. Se protokoll fra Beslutningsforums møte 24/4-17 her (sak 29-2017) (2.5.17)
  • Oppdaterte stråleretningslinjer er nå lagt ut (4.3.17)
  • Referat fra styremøte 8.2.17 er lagt ut (2.3.17)
  • I et norsk-dansk samarbeid arrangeres det i København 20-21. januar et oppsummeringsmøtet etter lungekreft-verdenskongressen som gikk av stabelen i Wien nå i desember. Se her for påmelding og mer info om dette “Best of”-møtet (13.12.16)
  • Avisen Dagens Medisin arrangerer et “DM Arena” med lungekreft som tema den 11. januar. Blant temaene er innføring av nye dyre medikamenter, og Beslutningsforums leder Lars Vorland samt flere stortingspolitikere deltar. Se her for mer info og påmelding (13.12.16).
  • Kreftregisteret arrangerer et seminar om bruken av “Real-world”-data i forskning fredag 16/12, hvor lungekreft blir benyttet som eksempel. Se her for mer info og påmelding (13.12.16)
  • Norsk lungekreftgruppe påpeker utfordringer vedrørende ressurstilgang til lungekreftpasientgruppen (29.9.16)
  • Rundskriv angående innføring av testrutiner for PD-L1-testing i forbindelse med innføring av immunterapi ved lungekreft er utarbeidet (29.9.16)
  • BI Lung cancer research award skal også i år deles ut på Onkologisk forum. Prisen er på inntil 40.000 kroner, og går til årets beste poster/vitenskapelige innlegg innen lungekreftfeltet. Se her for søknadsskjema og ytterligere informasjon – søknadsfrist 28. oktober (29.9.16).
  • Programmet for lungekreft-sesjonen og medlemsmøtet under Onkologisk forum er nå klart (29.9.16)
  • Beslutningsforum har nå godkjent immunterapi for ikke-småcellet lungekreft (26.9.16)
  • ETOP (sammenslutning av europeiske lungekreftgrupper som NLCG) avholder sitt årlige fagmøte (se program her) 11.-12. november i Amsterdam. NLCG er medlem i ETOP, og møtet er derfor gratis for den som melder seg via NLCG før 12. september, og reise vil bli dekket (31.8.16).
  • Handlingsprogrammet for lungekreft, mesoteliom og thymom er nå revidert, og er lagt ut her (17.6.16)
  • Programmet for det årlige nasjonale, tverrfaglige lungekreftmøtet som arrangeres i samarbeid mellom NLCG og Kreftforeningens nasjonale kompetansesenter for lungekreft er nå lagt ut. Møtet holdes på Radiumhospitalet 27. mai. (8.4.16)
  • NTNU og HUNT-miljøet arrangerer et biomarkør-møte i Trondheim 16. og 17. juni, med relevans også for lungekreft. Flere sentrale internasjonale forskere deltar. Se her for informasjon og påmelding (19.3.16)
  • Oluf Dimitri Røe og medarbeidere mottok nylig USD 300.000 i støtte fra et amerikansk forskningsfond for sin forskning innen tidlig-markører for lungekreft. Les mer her (13.2.16)
  • NLCG avholder det årlige nasjonale tverrfaglige vårmøtet for lungekreft fredag 27. mai, kl 0930-15, ved Radiumhospitalet. Program og påmeldingsinfo kommer senere, men ett av temaene blir “ting som ikke gikk som planlagt”, eller hva som kan læres av ulike “feil” /uønskede hendelser etc. Her oppfordres alle til å melde inn forslag til lærerike kasuistikker som utgangspunkt for diskusjon (21.1.16)
  • Den 11. februar arrangerer Dagens Medisin et såkalt Arena-møte med lungekreft som tema. Dette blir et “politisk” møte, med bl.a. dyre medikamenter og screening på dagsorden.(21.1.16)
  • Nordic Thoracic Oncology Group, som er et samarbeidsorgan for lungekreftgruppene i Norden, arrangerer sitt biannuale stormøte med tema fra hele spektret innen torakal kreftdiagnostikk/behandling i Stockholm 7.-10. april. Se invitasjonsbrev og program (21.1.16)
  • Årets BI Cancer Research Award gikk til Janna Berg! (21.11.15)
  • Norsk lungekreftgruppes screening-arbeidsgruppe arrangerer et informasjons- og diskusjonsmøte om lungekreftscreening 10.12.15, på Radiumhospitalet. Møtet er gratis, for informasjon og påmelding se her (28.10.15)
  • 4th NORDIC PATHOLOGY MEETING (NPM) on HISTOLOGY & BIOMARKERS in NSCLC arrangeres på Arlanda 21.-22. jan 2016. Relevant for både lungeleger, onkologer i tillegg til patologer og molekylærbiologer ved mol-pat-laboratorier. Mer info her (19.9.15).
  • Verdenskongressen for lungekreft (WCLC) arrangeres i Denver 6. -9. september. I etterkant av denne arrangeres et nordisk “Best of WCLC”-møte på Gardermoen den 9.-10. oktober. Møtet er gratis, for informasjon og påmelding se her (3.9.15)
  • TREM-studien med tredjegenerasjons EGFR-hemmer for pasienter som progredierer på EGFR-TKI er nå åpna, info er lagt ut her (11.08.15)
  • I slutten av august arrangerer ETOP (sammenslutning av europeiske lungekreftgrupper som NLCG) et workshop som dekker hele lungekreftfeltet, og ser ut til å være et meget godt møte. NLCG er medlem i ETOP, og møtet er derfor gratis for den som melder seg via NLCG før 15. juni, og reise vil bli dekket (19.5.15).
  • Handlingsprogrammet er nå revidert, og inneholder retningslinjer for utredning og behandling av lungekreft, mesoteliom og thymom (11.5.15)
  • BI Lung cancer research award skal også i år deles ut på Onkologisk forum. Prisen er på inntil 40.000 kroner, og går til årets beste poster/vitenskapelige innlegg innen lungekreftfeltet. Se her for søknadsskjema og ytterligere informasjon – søknadsfrist 20. oktober (12.04.15).
  • Det ligger nå en link til en smart kalkulator for beregning av volumdoblings-tid som er nyttig i vurdering av benign/malign lesjon under linkesamlinga vår (10.4.15)
  • Norsk lungekreftgruppe i samarbeid med Kreftforeningens nasjonale kompetansemiljø for lungekreft inviterer til tverrfaglig nasjonalt møte om lungekreft ved Radiumhospitalet, 22. mai. Hold av datoen! (20.2.15)
  • Årets BI Cancer Research Award gikk til Oluf Dimitri Røe og Robin Mjelle (20.11.14)
  • To nye studier starter nå opp, henholdsvis for MESOTELIOM (vedlikehold etter 4-6 kurer platinum/pemetrexed) og PLATEEPITELKARSINOM (kjemoterapidublett +/- PARP-hemmeren veliparib i førstelinje). (8.11.14)
  • BI Lung cancer research award skal også i år deles ut på Onkologisk forum. Prisen er på inntil 40.000 kroner, og går til årets beste poster/vitenskapelige innlegg innen lungekreftfeltet. Se her for søknadsskjema og ytterligere informasjon – søknadsfrist 1. november (18.10.14).
  • CREST-studien som flere norske stråleavdelinger deltok i er nå publisert i Lancet Oncology (2.10.14)
  • Program for årets Onkologisk forum (19.-21. november) er nå tilnærmet klart (25.9.14)
  • Utredningsalgoritmen for SCLC-begrenset sykdom er nå endret, ved at PET-CT anbefales som ledd i utredning av alle SCLC som potensielt kan gjennomgå kurativ behandling. Dette er som beskrevet i protokollen til Thora-studien og kommer formelt inn i handlingsprogrammet i løpet av kort tid (16.6.14)
  • Informasjon om IDA-studien er nå lagt ut, inkl. fullstendig protokoll. (27.5.14)
  • Tverrfaglig regionalt møte om lungekreft ble arrangert ved Radiumhospitalet 23. mai, kl 0930-1500. Informasjon om møtet finnes her (1.4.14, oppdatert 26.5.14)
  • NLCG har fått nytt styre! (2.12.13, oppdatert 3.2.14 (etter konstituering))
  • Program og invitasjon for Nordic Thoracic Oncology Symposium er lagt ut (2.12.13)
  • Årets BI Cancer Research Award gikk til Marius Lund-Iversen (2.12.13)
  • Referat fra NLCGs medlemsmøte under årets Onkologisk forum i Bergen 20-22/11 er nå lagt ut (2.12.13)
  • Rutinemessig immunhistokjemisk testing for ALK-translokasjon anbefales innført (9.10.13)
  • Oppsummeringsmøte etter Verdenskongressen for lungekreft holdes i København 13. desember (9.10.13)
  • NLCG har utarbeidet en uttalelse angående protonbestråling ved lungekreft (4.10.13)
  • Tverrfaglig, regionalt lungekreftmøte ble arrangert 7. juni ved DNR. Se referat og hele møtet her (11.6.13)
  • “App” for vurdering om pasienter passer inn i pågående kliniske studier ved Oslo universitetssykehus er nå oppdatert (16.5.13)
  • Rutinemessig testing for EGFR-mutasjoner ved plateepitelkarsinomer avsluttes nå, men kontinueres for andre subtyper (8.3.13)
  • Godkjente statutter for NLCG er lagt ut (2.2.13)
  • Oppdatert info om kliniske studier er lagt ut (2.2.13)
  • Referat fra styringsgruppemøtet 21.11.12 er nå lagt ut (2.2.13)
  • JVBA-studien for NSCLC (2. linje) er nå lukket pga fulltallighet (15.1.13)
  • CREST-studien for småcellet lungekreft, utbredt sykdom, er nå lukket for inklusjon pga fulltallighet (28.11.12)
  • Overlege Hans Henrik Strøm mottok “BI Cancer Research Award” under Onkologisk forum. Les mer her. (23.11.12)
  • Programmet til årets onkologisk forum er lagt ut (16.10.12, oppdatert 24.10: inkludert styringsgruppemøtet onsdag kveld)
  • Brukere oppfordres til å registrere seg med epostadresser. Leger blir ved registrering antatt som “medlemmer” av NLCG, og får i henhold til styrevedtak møterett i styringsgruppemøter til NLCG (3.9.12).
  • Automatisk generering av lister med pubmed-indekserte norske lungekreftpublikasjoner skal nå fungere (3.9.12)
  • Vedlikeholdsbehandlings-konseptet er for tiden til vurdering i HDir, og NLCG avventer uttalelse derfra før endelig konklusjon trekkes (29.8.12)
  • NLCG er nå medlem i European Thoracic Oncology Platform, ETOP, en sammenslutning av europeiske lungekreftgrupper (ekstern lenke) (2.7.12)
  • Informasjon om nye studier er lagt ut (3.5.12)
  • Nytt styre i NLCG er nå valgt (16.11.11)